Oplevelsescenter i Brorfelde

Et oplevelsescenter for hele landet i Brorfelde Bakker med fokus på geologi, natur og astronomi bliver nu en realitet. Holbæk Kommune har fået overdraget nøglerne, og der arbejdes allerede med de første guidede ture i området.


Mandag den 30. september blev nøglerne til observatoriebygningerne i Brorfelde Bakker overdraget til Holbæk Kommune fra Freja Ejendomme.

Planen er at indrette et oplevelsescenter med fokus på formidling af geologi, natur og astronomi. Centeret skal henvende sig til både skoleklasser og familier med lyst til at opleve og lære og til grupper og enkeltpersoner med mere specifikke interesser inden for blandt andet astronomi og natur.

”Det er lidt af en drøm, der er gået i opfyldelse, og vi glæder os til at indrette et naturvidenskabeligt læringscenter, der kan blive et fyrtårn og en hjørnesten i både naturvidenskabelig formidling og for turismen i kommunen, sagde formand for kultur- og fritidsudvalget Emrah Tuncer ved pressemødet.

Detaljerne for det kommende center er ikke på plads, men kommunen har indgået det første samarbejde om formidling og læring i Brorfeldes Bakker. Det er afdelingen for forskning og innovation på University College Sjælland (UCSJ), der ser store potentialer i Brorfelde specielt i forhold til læreruddannelsen.

”Det kan blive verdens største autentiske naturvidenskabelige læremiddel. Det er ikke noget, der er bygget til undervisning, og det er meget værdifuldt. Det øger motivationen hos eleverne, sagde forskningschef ved UCSJ Niels Henrik Helms.

Aktivitet og restaurering sideløbende

Holbæk Kommune står over for en større restaureringsopgave af de gamle bygninger i Brorfelde Bakker, men det forhindrer ikke, at der meget snart åbnes for nogle aktiviteter. Blandt andet naturture i området for skoleklasser.

De to største bidrag til projektet hidtil er kommet fra henholdsvis A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og fra Nordea-fonden, der hver har støttet med 10 millioner kroner. Dertil kommer yderligere 350.000 fra Nordea-fonden til udviklingen af et forretningskoncept for Brorfelde samt 1,4 millioner kroner i Landdistriktsstøtte (LAG). Holbæk Kommune arbejder fortsat med at skaffe midler til centeret, men påbegynder opbygningen af stedet nu.

Stedet bliver ført videre

At området og bygningerne i Brorfelde bliver bevaret i stil med det oprindelige, hersker der ingen tvivl om, idet området er fredet og kommunen anser det oprindelige for noget af det unikke ved stedet.

Et af de næste skridt på vej mod et oplevelsescenter i Brorfelde bliver blandt andet ansættelse af en udviklingskoordinator. Og foruden guidede ture i området bliver der allerede i december mulighed for at besøge Brorfelde og se blandt andet den store Schmidt-kikkert i en af observatorie-bygningerne og opleve stedet i vintermørke.

Det er frivillige astronomi-interesserede, der de senere år har været aktive i de gamle bygninger. Holbæk Kommune arbejder tæt sammen med denne gruppe og vil også hilse andre frivillige med interesse i stedets værdier velkommen.

Print Friendly, PDF & Email